ikon+36 70 206 9190 |ikoninfo@eroter.eu |ikon2120 Dunakeszi Kisfaludy utca 38. |ikonfacebookikonkeresés
0

Légzőgyakorlatok

Első ütemes légzésgyakorlat

Mint minden légzésgyakorlat előtt, úgy most is előbb végezzük a fesztelenítő kilégző gyakorlatot.

Székre ülünk úgy, hogy a lábszárak függőlegesen, a combok vízszintesen legyenek, s a talpak egészen a földön nyugodjanak. Ha a szék magassága nem megfelelő, segíthetünk úgy, hogy vagy párnát teszünk a székre, vagy a talpaink alá valami lapos tárgyat. A lábújjhegyek kb. 10-12 cm-re vannak egymástól, a sarkak 5 - 6 cm-re. A székre egészen a támláig hátra ülünk, de nem támaszkodunk neki. Mellünket kidomborítjuk fesztelenül, a vállak lazán kissé hátra leereszkednek, kezeinket a combokra tesszük tenyereinkkel úgy, hogy a hüvelykujjak a többi ujjakkal egy V betűt képezzenek.

Az ajkak könnyedén zárva vannak, a fogak kissé szétválasztva, a nyelv lazán fekszik a szájfenéken, hegyével kissé az alsó fogsornak támaszkodva. Az állunkat kissé hátrahúzzuk, s arcunk nyugodt derűt mulat. A gerinc egyenesen, de nem feszesen áll, világosságnak háttal üljünk. Szemmagasságban kb. 2 m távolságra a falon, egy homályos pontra tekintünk, mozdulatlanul maradunk, lehetőleg nem is pislogunk. E helyzet a legalkalmasabb a gondolat-összpontosítás, a koncentráció gyakorlására. A fesztelenítő előgyakorlat után nyugodtan erőltetés nélkül másodpercenként, (vagy szívverésenként), hét másodpercen át belélegzünk. Gondolattal kísérjük a légzést, ahogyan az bemegy az orrjáraton át, s a gégén, légcsöveken a felső tüdőrészekbe, majd a középsőkbe és az alsókba. Bent torlasztjuk a légzést 3-4 másodpercig és aztán ütemesen, egyenletesen kilélegzünk 7 másodpercig, először az alsó tüdőlebenyeket ürítjük ki, aztán a középsőket, s végül a felsőket. Most 3-4 másodpercig szünetet tartunk és folytatjuk így tovább kb. 3 percen át. Naponta háromszor végezzük, reggel napkelte után, délben és este naplemente előtt. Ha kezdetben nem tudnánk mindjárt a 7 másodperces tartamot véghezvinni, úgy ne erőltessük azt, hanem kezdjük el esetleg 4-gyel, majd 5-tel, 6-tal, s aztán térjünk át a 7 másodperces ütemre. Az l-es légzésgyakorlat fejleszti a látást, s a tisztánlátást (látnokság), úgyszintén tisztítja, s rendezi, mint előbb láttuk, az első idegfő központot, a nemi szervek ideg-fonalát.

További légzőgyakorlatok

helykitolto kép

A légzet hatalma

Dr. Hanish alapján - 128 oldal.
A tartalomból: Tudatos légzés; Yima és Airyama gyakorlatok; Fesztelenítő gyakorlat; A 7 ütemes légzőgyakorlat.
A tudatos légzéssel elősegítjük szellemi munkaképességünket éppúgy, mint testi egészségünket, és legfőképpen az idegerőt, amitől ma inkább, mint valaha, sok siker függ. A mi ideg, és gondolaterőnkkel szemben ma nagyobb követelmények állnak szemben, mint valaha. Ezért gondoskodnunk érdemes azok kifejlesztéséről és tökéletesítéséről. Jobb ...

Kilégző alaplégzés-gyakorlat (Yima)

Legelőször gondolatunkkal és akartunkkal igyekszünk testünket teljesen ellazítani.

Ez úgy történik, hogy gondolatunkkal végigfutunk egész testünkön: jobb láb, jobb test fél, jobb kéz és kar, jobb fejrész, tarkó, szemek, száj, áll, fogak, nyelv, bal kar és kéz, bal test fél, bal láb, medenceüreg nemi szervei, végbél, vastag-, vékonybél, gyomor, nyelőcső, máj, lép, vesék, rekeszizom, tüdők, szív.

Eközben igyekszünk feszteleníteni, ellazítani minden testrészünket, s az összes feszültséget, ...

1

2 3

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne havonta pár alkalommal hasznos információkat kapni tőlünk, akkor iratkozzon fel hírlevelünkre az alábbi űrlapon!
Google reCaptcha által védett űrlap (adatvédelem, ászf)

Ajánlott videók

telefon ikon +36 70 206 9190 e-mail ikon info@eroter.eu helyszín ikon 2120 Dunakeszi Kisfaludy utca 38. facebook ikon facebook